Dopingskandaali: Ruotsi protestoi Venäjän voittoa Pultavassa

Taustalla on Ruotsissa virinnyt epäilys venäläisten dopinginkäytöstä.

Ruotsi, hallitus

DOPING | Urpu Lehtinen, LS
Julkaistu: 25.7.2020

Ruotsin hallitus pyytää kansainvälistä Sotilasurheiluliittoa mitätöimään Ruotsin ja Venäjän välillä käydyn Pultavan taistelun lopputuloksen. Taustalla on Ruotsissa virinnyt epäilys venäläisten dopinginkäytöstä.

– Viimeaikaiset paljastukset ovat osoittaneet, että Venäjällä on jo pitkään ollut käynnissä valtiojohtoinen doping-ohjelma. Ei ole mitään syytä olla olettamatta, etteikö ohjelma olisi ollut käynnissä jo Pultavan taistelun aikoihin, Ruotsin hallituksen lauantaina julkaisemassa protestikirjelmässä kerrotaan.

Kaarle XII ja Pietari Suuren luotsaamien joukkojen välinen taistelu käytiin Pultavan kylän lähistöllä nykyisen Ukrainan alueella vuonna 1709. Maaottelu päättyi Ruotsalaisten raskaaseen tappioon ja aluemenetyksiin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen…

– Ruotsin joukkue oli kokeneempi, koulutetumpi, verenhimoisempi ja se oli juuri saapunut Tanskan ja Puolan harjoitusleireiltä. Siitä huolimatta saimme selkäämme niin että vieläkin hävettää. Emme tiedä käyttivätkö venäläiset veritankkausta vai dopingia, mutta on selvää, että jotain sääntöjä on rikottu, hallituksen protestissa todetaan.

Mikäli kansainvälinen Sotilasurheiluliitto hyväksyy Ruotsin protestin ja Venäjä diskataan, joutuu Venäjä luovuttamaan Ruotsille takaisin taistelussa voittamansa maa-alueet, muun muassa Inkerinmaan.

AIHEET